Skolens historie – kort fortalt
af Helge Jensen, Forstander på Stevns Ungdomsskole 1977 – 1997
Overalt i Danmark blev der i årene efter nederlaget i 1864, hvor vi mistede Sønderjylland, oprettet mange nye højskoler. På Stevns skete det i 1894. Gårdejerne Poul Nielsen, Karlshøj, Anders Frederiksen, Orehøj, og Jens Nielsen, Lund, købte Havnelev Møllegård, der lå, hvor sogneskellene mellem Frøslev, Havnelev og Lyderslev mødtes, med den hensigt at oprette en grundtvigiansk højskole. Skolen begyndte med et karlehold på 16 elever den 3. november samme år. Skolens første forstander var cand.theol. H. P. Hansen, Gevnø. Perioden som højskole blev en svær tid. Flere forskellige forstandere prøvede lykken, samtidig med at man supplerede med forskellige kurser såsom sømandsskole og fællesskole for piger og karle.
I 1918 blev skolen til Stevns Landbrugsskole. Ej heller denne periode blev en gylden tid, selv om skolen havde en idealistisk og dygtig forstander i L.P. Rasmussen, som byggede ”Tårnet” og udvidede skolens landbrugsareal ved tilkøb af jord. Økonomisk gik det stærkt tilbage, og ved et held blev skolen i 1926 solgt til Ellen og Marius Skar, der kom til Stevns fra Rødding. Skolen blev igen højskole, men den blev hurtigt suppleret med en efterskoleafdeling. Perioden indtil 1950 blev en god tid for Stevns Højskole. Om end midlerne var små – var indholdet stort! I 1950 dør Marius Skar, og hans enke, Ellen Skar, driver skolen videre. Som daglige ledere ansættes Else og Erik Dahlerup Pedersen.
Konklusionen af denne periode var, at højskoletiden var forbi, og i 1953 overtager en lokal kreds skolen og opretter en selvejende institution – Stevns Ungdomsskole – med det formål at lave en efterskole for unge mellem 14 og 18 år.
Som forstanderpar ansættes Inger og Helge Markvardsen, der kom fra Argentina. Skolen gennemgik en ombygning og modernisering. Der kom hurtigt flere elever. I 1964 gik man over til fællesskole for piger og drenge, og skoleåret blev udvidet til 10 måneder. Fra 1965 fik skolen statskontrollerede prøver på lige fod med folkeskolens 9. og 10. skoleår. Et gennemgående træk blev gymnastikkens stærke position, hvilket medførte en øget tilgang af elever med gymnastikken som interesse.
I 1977 trak Inger og Helge Markvardsen sig tilbage, og Tove og Helge Jensen, der kom fra Fyn, blev skolens forstanderpar. I de følgende år skete der en gennemgribende renovering af de ældre bygninger, samtidig med at der blev bygget nye værelser, køkken og spisestue. Linjen med gymnastikken som pejlemærke fortsatte, og derudover kom der fokus på drama og musik. Det betød, at skolen hvert år kunne indbyde til store musicalforestillinger.
I 1997 skete der igen et forstanderskifte. Tove og Helge Jensen trak sig tilbage, og som ny forstander ansættes Carlo Mathiasen, der kom fra Aarhus sammen med sin hustru Gitte. En ny tid fulgte med markant udvikling i skolens faglige og gymnastikmæssige profil, ligesom flere nye bygninger kom til, og elevtallet steg til 170. I 2001 blev der bygget et stort springcenter, der i 2013 blev udvidet med flere springfaciliteter. I 2007-2008 blev der bygget endnu en ny, stor sportshal sammen med fire nye undervisningslokaler samt to elevboliger. Da den lokale folkeskole, Boestofteskolen, blev nedlagt, købte efterskolen den i 2014 og fik herved udvidet sit areal betragteligt såvel indendørs som udendørs. Og som det sidste skud på stammen blev en ny træningshal indviet i 2019. På den faglige side kom to nye linjer for 10. klasse, Science og International, til fra skoleåret 2014. Skolens navn har i denne periode ligeledes været i udvikling fra Stevns Gymnastik- & Idrætsefterskole til i dag i højere grad at afspejle skolens stærke gymnastikprofil: Gymnastikefterskolen Stevns.